subota, 06.04.2013.

Kako izaći iz knjige

Imate li i vi taj neki osjećaj kad završite s čitanjem neke knjige, kad dođete do posljednjeg slova, posljednje stranice, kad dalje jednostavno više nema? Ne znam kako bih to definirala. Nije baš tuga, ni sjeta, nešto nedefinirano. Bude mi neobično da odjednom više neću pratiti likove s kojima sam živjela posljednjih dana dok sam čitala. Treba mi malo da izađem iz jedne priče i krenem s čitanjem nove knjige.

Čitala sam dosta ovih dana. Čak sam bila i poprilično nestrpljiva, pa nisam uvijek mogla dočekati kraj jedne priče da bih počela s novom. Krenula sam sa Ceceliom Ahern i "Mjestom zvanim Ovdje", onda je uskočila Jane Austen s "Ponos i predrasude" koju sam poželjela ponovno pročitati, a uplela se i Philippa Gregory s "Kraljičinim ljubavnikom". Nisu mi se priče mješale jer su baš skroz različite. Završila sam sa sve tri knjige. Zadnja je bila "Kraljičin ljubavnik" koju sam dovršila prije kojih sat vremena.


Vrijedi pročitati sve tri.

"Mjesto zvano Ovdje" će vas naučiti da neke stvari ne znamo cijeniti dok ih ne izgubimo... Ili dok ne izgubimo sebe. Ali bitno je da na kraju budemo pronađeni. Bez obzira da li sami nađemo izlaz ili nam pomogne netko drugi. Volim kako Cecelia Ahern piše priče koje su na granici stvarnosti i mašte. S koje strane granice ćete doživjeti priču ovisi samo o vama i koliko ste spremni vjerovati.


"Ponos i predrasude" je na prvi pogled roman s toliko plitkom i jednostavnom radnjom da svaki put kad ga krenem čitati pomislim da sam ga "prerasla", a onda samu sebe začudim s tim kako se opet pokaže da u njemu ima više nego ono što se vidi na prvi pogled.


"Kraljičin ljubavnik" je knjiga koja mi je dala novi pogled na kraljicu Elizabetu I. Ne znam zašto, ali skroz sam drugačije doživljavala tu englesku kraljicu nego kako ju je Philippa Greogry prikazala u ovoj knjizi. Vidim da postoji još jedna knjiga iz serije o Tudorima od iste autorice, ali nemam je i sad nekako ne mogu izaći iz te knjige. Imam još 3 knjige Phillipe Gregory, ali u Engleskoj nekih 100 godina prije Henrika VIII., a čeka me i "Posljednja carica" s kojom ću zalutati do Kine jednom kad krenem s čitanjem.


Čitate li vi što ovih dana? Vrijeme je takvo da mi se nikud ne ide, a serije mi polako dolaze kraju za ovu sezonu ili je to samo bilo neko zatišje oko Uskrsa. Jedva čekam proljeće da mogu u šetnje, na piknik, a i čitati na balkonu. :)

- 18:10 - Ostavi trag (12) - Isprintaj - #